Groene waterstof verduurzaamt de Metropoolregio Amsterdam


Partners

HyCC

HyCC is een leidende industriële partner voor de veilige, betrouwbare en betaalbare levering van groene waterstof en oplossingen voor circulaire chemie. Daarmee willen wij de transitie naar een koolstofvrije industrie mogelijk te maken. Voortbouwend op meer dan 100 jaar ervaring in elektrolyse en ons leiderschap op het gebied van veiligheid, realiseren we baanbrekende projecten voor waterelektrolyse om industrieën te voorzien van koolstofvrije waterstof uit hernieuwbare energie en water. Van het maken van duurzaam staal tot circulaire vliegtuigbrandstoffen – wij zijn van mening dat groene waterstof de sleutel is om een ​​groeiende bevolking te voorzien van essentiële producten zonder CO2-uitstoot, om zo duurzamere economische ontwikkeling te realiseren.

Tata Steel Nederland

Tata Steel Nederland is een van de grootste staalproducenten van Europa. Het bedrijf levert wereldwijd hoogwaardige staalproducten aan veeleisende marktsectoren, waaronder de bouwsector, automobielindustrie, verpakkingssector en producenten van hijs-, mijnbouw- en grondverzetmachines.

In samenwerking met klanten ontwikkelt Tata Steel Nederland nieuwe staalproducten die concurrentievoordeel opleveren. Tata Steel Nederland heeft vestigingen in Nederland, België, Duitsland en elders in Europa en maakt onderdeel uit van de Indiase Tata Steel Group, een van de grootste staalbedrijven ter wereld. De omzet van Tata Steel Nederland in het boekjaar dat eindigde op 31 maart 2021 bedroeg 4,3 miljard euro.

Tata Steel Nederland wil in 2050 volledig klimaatneutraal staal produceren, door over te schakelen op productie met waterstof in plaats van kolen.

Port of Amsterdam

Port of Amsterdam wil een toonaangevende Europese zeehaven zijn die voorop loopt in de transitie naar een duurzame samenleving. De haven is een logistieke hub voor internationale en nationale handelsstromen, alsook voor lokale stadsdistributie. De haven richt zich op groei van bio- en synthetische brandstoffen, waterstofactiviteiten, circulaire industrie en maakindustrie.

In 2025 moet de non-fossiele omzet zijn toegenomen tot 65 procent, in 2030 is de Amsterdamse haven kolenvrij en voor 2050 wordt gestreefd naar een klimaatneutrale haven. Deze transitie zorgt ervoor dat overslag niet langer leidend is. In 2020 bedroeg de overslag 75 miljoen ton en 91 miljoen ton voor alle Noordzeekanaal-havens. De vierde haven van West-Europa levert toegevoegde waarde door 68.000 mensen werk te bieden bij haven- en havengerelateerde bedrijven. Door te innoveren werkt de haven aan een vlotter en transparanter scheepvaartproces en minder CO2-uitstoot van haven en scheepvaart. Port of Amsterdam werkt intensief samen met klanten en partners om de haven sneller, slimmer en schoner te laten opereren.